ROZŠIŘUJEME SORTIMENT NAŠÍ PRODEJNY



ROZŠIŘUJEME SORTIMENT NAŠÍ PRODEJNY

Publikováno: 03.02.2021


V roce 2020 byl rozšířen prodejní prostor naší prodejny v areálu VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉHO V HOLOVOUSÍCH. Zároveň došlo i k rozšíření sortimentu prodávaného zboží. Snaha je prodávat kromě našeho ovoce i produkty vyrobené z ovoce.
V současné době se prodávají z našich výpěstkůjablka odrůd Golden Delicious, Jonagold Marnica, Angold, Jonaprince, Topaz, Blaník a hrušky odrůdy Lucasova.
Z produktů z ovoce prodávámeovocné mošty, ovocné pyré, ovocné nektary, šťávy a sirupy, ovocné pálenky, jablečné cidery, horké maliny a horké borůvky, pektinové bonbony a ovocné čaje, med a výrobky z medu např. med květový, medovina, višňovo– medový likér, plody v medu – zázvor, pomeranč, rakytník a brusinka v medu.
Mezi novinky patří sušené plody a ořechy:
banán, jablka, hrušky, švestky, višně, meruňky, červená řepa, brusinky, rozinky, chia semínka, dýňové semínko, kokos, mák, arašídy, mandle.

Velkou novinkou je tzv.lyozilizované ovoce - jablko, hruška, švestka a další ovoce.
Proces lyofilizace spočívá v tom, že se ovoce nejprve zamrazí při teplotě mínus 80 °C. Lyofilizované ovoce je tak de facto ovoce sušené mrazem. Teprve po zmrazení jeho cesta směřuje do sušičky, kde se voda v ovoci mění díky nižšímu tlaku na páru. První sušení probíhá ve vakuu, kde se odstraní na 95 % vody. Druhé sušení již probíhá za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Tento postup zabezpečuje, že se ovoce příliš nemění jak po tvarové, tak i po chuťové stránce. Výsledkem je sušené ovoce, které je zdrojem téměř stejných nutričních hodnot, které získáváme i prostřednictvím čerstvého ovoce. Sušení mrazem tak na rozdíl od klasicky sušeného ovoce pomáhá zachovat strukturu a tvar ovoce, jeho přirozenou barvu, chuť a aroma a v neposlední řadě nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky.
Jemné pečivo je poslední novinkou v sortimentu. Tyto výrobky nám dodává Škvrnovo pekařství s.r.o. Hořice, které je nositelem značky REGIONÁLNÍ PRODUKT. A co vám můžeme nabídnout?
Linecké a třené pečivo, ořechové rohlíčky, kakaové věnečky… Tak ochutnejte!

Základní informace o VŠUO


VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o. se zabývá výzkumem problematiky ovocnářství a šlechtěním ovocných plodin kontinuálně téměř sedm desetiletí. Výzkumná činnost ústavu se prakticky týká všech ovocných plodin, které se pěstují na území České republiky jako tržní kultury. V rámci řešení výzkumných projektů podporovaných různými poskytovateli (MZe/ NAZV, MŠMT, GAČR , MK , TAČR) vytváří téměř všechny typy výstupů definované Metodikami hodnocení výsledků výzkumné organizace a předávané do Rejstříku informací výsledků. Jedná se jak o výsledky publikačního charakteru, tak i o výsledky aplikované. Výzkumní a vědečtí pracovníci publikují výsledky výzkumu v impaktovaných, recenzovaných, ale i dalších odborných a populárních časopisech Organizace vydává již  60 let Vědecké práce ovocnářské. Časopis uveřejňuje původní vědecké práce z odvětví ovocnářství. Je recenzovaným časopisem zařazeným do Seznamu recenzovaných neimpaktovaných časopisů (periodik) vydávaných v České republice. Je citován v CA B Abstracts/Horticultural Science Abstracts, Plant Breeding Abstracts, AGRIS.
K úspěšně komercializovaným výsledkům patří právně chráněné odrůdy, dosud bylo přihlášeno a registrováno téměř 85 odrůd jednotlivých ovocných druhů, další odrůdy procházejí registračním řízením. Řadě odrůd byla udělena ochrana práv v ČR a následně i v Evropské unii. Zejména o odrůdy třešní je ve světě velký zájem, dvěma odrůdám byl udělen US Plant Patent. Dále bylo ve VŠÚO Holovousy za poslední pětileté období zrealizováno několik výsledků v oblasti poloprovozu a ověřených technologií smluvně předaných uživateli. Významnou složku transferu výsledků výzkumu do praxe představují pěstitelské metodiky, které jsou předávány uživatelům - profesním pěstitelům ovoce. 

Jednatelé společnosti 
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
 

Společníci
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
 

Dozorčí rada společnosti
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Ing. Roman Chaloupka

VSUO