Publikováno: 12.10.2022
Národní zemědělské muzeum v Praze se 30. září již pošesté v rámci Noci vědců na jeden večer v roce proměnilo v centrum zemědělské vědy. Letošní téma „Všemi smysly“ bylo opravdovým zážitkem pro malé i velké návštěvníky. Ti mohli u stanoviště VŠÚO Holovousy s názvem „Ovoce všemi smysly“ otestovat své chuťové pohárky při „slepé“ ochutnávce ovoce. Přičichnout mohli k různým jablečným výrobkům, podle hmatu se pokusit rozeznat druhy ořechů a na vlastní oči mohli pod mikroskopem nahlédnout do světa užitečných organismů, ale i škůdců. Starší děti si u našeho stanoviště mohly vyluštit křížovku, pro menší návštěvníky tu byla obrázková spojovačka nebo skládačka. Na své si tedy přišli všichni návštěvníci.
V rámci bohatého programu probíhaly v Objevovně také odborné přednášky. Se svým příspěvkem „Senzorika ve šlechtění ovoce“ zde vystoupila Mgr. Terezie Vojtová, která ve zkratce prozradila posluchačům, jak probíhá proces šlechtění a co vše je hodnoceno při výběru perspektivních odrůd a jaké smysly při hodnocení šlechtitelé využívají.
V Národním zemědělském muzeu v Praze bylo letos možné navštívit celkem 20 stanovišť s tematikou zemědělského výzkumu a využít své smysly při plnění nejrůznějších úkolů. Noc vědců ale neprobíhala pouze v Národním zemědělském muzeu v Praze, po celé České republice se do této akce zapojilo 845 vědců a odborníků z různých odvětví na více než stovce míst.
Geschäftsführer der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Tomáš Zmeškal
Dipl.-Ing. Jaroslav Vácha
Gesellschafter
Dipl.-Ing. Jan Blažek, CS c.
Dipl.-Ing. Josef Kosina, CS c.
Dipl.-Ing. Václav Ludvík
Dipl.-Ing. František Paprštein, CS
Jaroslav Muška
Dipl.-Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s. (AG)
Aufsichtsrat der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová