Publikováno: 2022-10-12
Národní zemědělské muzeum v Praze se 30. září již pošesté v rámci Noci vědců na jeden večer v roce proměnilo v centrum zemědělské vědy. Letošní téma „Všemi smysly“ bylo opravdovým zážitkem pro malé i velké návštěvníky. Ti mohli u stanoviště VŠÚO Holovousy s názvem „Ovoce všemi smysly“ otestovat své chuťové pohárky při „slepé“ ochutnávce ovoce. Přičichnout mohli k různým jablečným výrobkům, podle hmatu se pokusit rozeznat druhy ořechů a na vlastní oči mohli pod mikroskopem nahlédnout do světa užitečných organismů, ale i škůdců. Starší děti si u našeho stanoviště mohly vyluštit křížovku, pro menší návštěvníky tu byla obrázková spojovačka nebo skládačka. Na své si tedy přišli všichni návštěvníci.
V rámci bohatého programu probíhaly v Objevovně také odborné přednášky. Se svým příspěvkem „Senzorika ve šlechtění ovoce“ zde vystoupila Mgr. Terezie Vojtová, která ve zkratce prozradila posluchačům, jak probíhá proces šlechtění a co vše je hodnoceno při výběru perspektivních odrůd a jaké smysly při hodnocení šlechtitelé využívají.
V Národním zemědělském muzeu v Praze bylo letos možné navštívit celkem 20 stanovišť s tematikou zemědělského výzkumu a využít své smysly při plnění nejrůznějších úkolů. Noc vědců ale neprobíhala pouze v Národním zemědělském muzeu v Praze, po celé České republice se do této akce zapojilo 845 vědců a odborníků z různých odvětví na více než stovce míst.
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová