Publikováno: 13.02.2023
Tradiční degustace jablek se uskutečnila na VŠÚO Holovousy dne 26. ledna 2023. Organoleptického hodnocení se letos zúčastnilo 54 hodnotitelů z řad ovocnářů, zahrádkářů, šlechtitelů, zástupců ÚKZÚZ, zaměstnanců VŠÚO i studentů střední odborné školy. V rámci degustace bylo hodnoceno 40 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění jablek, které pocházely z genofondů a šlechtitelských programů VŠÚO Holovousy i od soukromých šlechtitelů. Většina hodnocených vzorků byla skladována v běžné chladírně při teplotě + 2°C, ale zařazeno bylo také několik vzorků skladovaných v podmínkách ULO (atmosféře se sníženým obsahem kyslíku), což mělo příznivý vliv na jejich konzumní kvalitu.
Při degustaci se používala stejná metodika jako v předchozích letech, výsledné bodové hodnocení bylo získáno součtem průměrného bodového hodnocení vůně, slupky, konzistence dužniny, šťavnatosti, vzhledu a dvojnásobného počtu bodů chuti.
Geschäftsführer der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Tomáš Zmeškal
Dipl.-Ing. Jaroslav Vácha
Gesellschafter
Dipl.-Ing. Jan Blažek, CS c.
Dipl.-Ing. Josef Kosina, CS c.
Dipl.-Ing. Václav Ludvík
Dipl.-Ing. František Paprštein, CS
Jaroslav Muška
Dipl.-Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s. (AG)
Aufsichtsrat der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová