Publikováno: 05.02.2025
Tradiční degustace se konala na VŠÚO Holovousy dne 8. ledna 2025 a ukázala, že nepříznivá sezóna může významně ovlivnit kvalitu ovoce a výběr genotypů. Letošního ročníku se zúčastnilo 50 pozvaných hodnotitelů, kteří posuzovali 27 vzorků. Ty však pocházely ze čtyř pracovišť (VŠÚO, J.Buzrla, ÚEB Střížovice, E.Vala) a šesti pěstitelských oblastí s rozdílnými agrotechnickými, klimatickými a skladovacími podmínkami. Většina vzorků se vyznačovala nižší šťavnatostí a méně výraznou chutí, přičemž se projevila i nestejná příprava vzorků před samotnou degustací. Z těchto důvodů jsou výsledky letošní degustace pouze orientační a lze je považovat "za pracovní", vypovídající daným podmínkám, avšak cenné z pohledu využitelnosti pro další selekční práci..
Doufejme, že nadcházející sezóna bude pro ovocné stromy příznivější a přinese bohatší paletu chutí a vůní.
Výsledky
Geschäftsführer der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Tomáš Zmeškal
Dipl.-Ing. Jaroslav Vácha
Gesellschafter
Dipl.-Ing. Jan Blažek, CS c.
Dipl.-Ing. Josef Kosina, CS c.
Dipl.-Ing. Václav Ludvík
Dipl.-Ing. František Paprštein, CS
Jaroslav Muška
Dipl.-Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s. (AG)
Aufsichtsrat der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová