Publikováno: 2025-02-05
Tradiční degustace se konala na VŠÚO Holovousy dne 8. ledna 2025 a ukázala, že nepříznivá sezóna může významně ovlivnit kvalitu ovoce a výběr genotypů. Letošního ročníku se zúčastnilo 50 pozvaných hodnotitelů, kteří posuzovali 27 vzorků. Ty však pocházely ze čtyř pracovišť (VŠÚO, J.Buzrla, ÚEB Střížovice, E.Vala) a šesti pěstitelských oblastí s rozdílnými agrotechnickými, klimatickými a skladovacími podmínkami. Většina vzorků se vyznačovala nižší šťavnatostí a méně výraznou chutí, přičemž se projevila i nestejná příprava vzorků před samotnou degustací. Z těchto důvodů jsou výsledky letošní degustace pouze orientační a lze je považovat "za pracovní", vypovídající daným podmínkám, avšak cenné z pohledu využitelnosti pro další selekční práci..
Doufejme, že nadcházející sezóna bude pro ovocné stromy příznivější a přinese bohatší paletu chutí a vůní.
Výsledky
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová