Publikováno: 28.01.2022
Průběh 53. ročníku degustace jablek v roce 2022 na VŠÚO Holovousy
Degustace jablek se uskutečnila 19.1.2022 a zúčastnilo se jí 30 hodnotitelů z řad vlastních zaměstnanců, zahrádkářů, šlechtitelů a zástupců ÚKZÚZ. Celkem bylo hodnoceno 45 vzorků, z nichž 7 bylo skladováno v podmínkách ULO. Většina vzorků byla skladována v běžné nevětratelné chladírně při teplotě + 2°C, což se do značné míry projevilo na horším stavu konzumní kondice. Některé vzorky byly bohužel vzhledem k nedokonalému způsobu skladování a průběhu počasí a sklizní v roce 2021 již za svým zenitem (Gala, Rubín, Galaval, Jupiter, Santana, Vršovský granát).
Nejlépe hodnocené byly genotypy z Holovous, s přehledem zvítězilo novošlechtění HL 353/04, vzniklé křížením odrůd Angold a Braeburn.Jako druhá v pořadí se umístila odrůda Andera. Jako třetí a čtvrtý nejlepší vzorek bylo vyhodnoceno nšl. HL 1834 a odrůda Meteor. Za zmínku stojí také odrůda Orion, která skončila na druhém místě z hlediska celkové chuti. Tak jako i vloni jsme opět dali prostor pro nové genotypy vznikající u soukromého šlechtitele pana Josefa Buzrly z Moravského Žižkova, dále panu Jaroslavu Matejskovi a ÚEB Střížovice. Pan Buzrla zajistil pro degustaci čtyři odrůdy, nejúspěšnější z nich byla 583/7 (pracovní označení: Sissi), která skončila na 17. místě. Dále byl v degustaci zařazen genotyp 336/6 (prac. označení Vanessa), který si vysloužil pozici nejsladší odrůdy, a 2244/9 (prac. označení: Briliant), který však ještě na svoji pravou konzumní zralost čekal, a dosud neregistrovaný hybrid s pracovním názvem Larisa. Z ústavu experimentální botaniky Střížovice jsme mohli ochutnat 5 novošlechtění, z toho dvě sloupcovité Lambadu a Swing. Nejlépe z tohoto pracoviště se umístil hybrid 0970/2 (na 7. místě) a odrůda Rubelit (na 10. místě).
Výsledky 53. ročníku degustace poslouží pro vlastní srovnání hybridů mezi sebou, pro srovnání s pracovišti konkurenčními, tak aby se i nadále zvyšovala kvalita nejen nově vyšlechtěných jablek, ale celková péče v sadech a v rámci posklizňového uchování. V květnu bychom uskutečnili na ústavu opět tradiční jarní degustaci pro ty genotypy, které mají potenciál dlouhodobého skladování.
Geschäftsführer der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Tomáš Zmeškal
Dipl.-Ing. Jaroslav Vácha
Gesellschafter
Dipl.-Ing. Jan Blažek, CS c.
Dipl.-Ing. Josef Kosina, CS c.
Dipl.-Ing. Václav Ludvík
Dipl.-Ing. František Paprštein, CS
Jaroslav Muška
Dipl.-Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s. (AG)
Aufsichtsrat der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová