53. ROČNÍK ZIMNÍ DEGUSTACE JABLEK



53. ROČNÍK ZIMNÍ DEGUSTACE JABLEK

Publikováno: 28.01.2022


 Průběh 53. ročníku degustace jablek v roce 2022 na VŠÚO Holovousy
Degustace jablek se uskutečnila 19.1.2022 a zúčastnilo se jí 30 hodnotitelů z řad vlastních zaměstnanců, zahrádkářů, šlechtitelů a zástupců ÚKZÚZ. Celkem bylo hodnoceno 45 vzorků, z nichž 7 bylo skladováno v podmínkách ULO. Většina vzorků byla skladována v běžné nevětratelné chladírně při teplotě + 2°C, což se do značné míry projevilo na horším stavu konzumní kondice. Některé vzorky byly bohužel vzhledem k nedokonalému způsobu skladování a průběhu počasí a sklizní v roce 2021 již za svým zenitem (Gala, Rubín, Galaval, Jupiter, Santana, Vršovský granát).
Nejlépe hodnocené byly genotypy z Holovous, s přehledem zvítězilo novošlechtění HL 353/04, vzniklé křížením odrůd Angold a Braeburn.Jako druhá v pořadí se umístila odrůda Andera. Jako třetí a čtvrtý nejlepší vzorek bylo vyhodnoceno nšl. HL 1834 a odrůda Meteor. Za zmínku stojí také odrůda Orion, která skončila na druhém místě z hlediska celkové chuti. Tak jako i vloni jsme opět dali prostor pro nové genotypy vznikající u soukromého šlechtitele pana Josefa Buzrly z Moravského Žižkova, dále panu Jaroslavu Matejskovi a ÚEB Střížovice. Pan Buzrla zajistil pro degustaci čtyři odrůdy, nejúspěšnější z nich byla 583/7 (pracovní označení: Sissi), která skončila na 17. místě. Dále byl v degustaci zařazen genotyp 336/6 (prac. označení Vanessa), který si vysloužil pozici nejsladší odrůdy, a 2244/9 (prac. označení: Briliant), který však ještě na svoji pravou konzumní zralost čekal, a dosud neregistrovaný hybrid s pracovním názvem Larisa. Z ústavu experimentální botaniky Střížovice jsme mohli ochutnat 5 novošlechtění, z toho dvě sloupcovité Lambadu a Swing. Nejlépe z tohoto pracoviště se umístil hybrid 0970/2 (na 7. místě) a odrůda Rubelit (na 10. místě).
Výsledky 53. ročníku degustace poslouží pro vlastní srovnání hybridů mezi sebou, pro srovnání s pracovišti konkurenčními, tak aby se i nadále zvyšovala kvalita nejen nově vyšlechtěných jablek, ale celková péče v sadech a v rámci posklizňového uchování. V květnu bychom uskutečnili na ústavu opět tradiční jarní degustaci pro ty genotypy, které mají potenciál dlouhodobého skladování.

Grundlegende Informationen zu VŠÚO


OBSTFORSCHUNGS - UND ZÜCHTUNGSANSTALT HOLOVOUSY s.r.o. (G.m.b.H.) beschäftigt sich mit der Forschung der Obstbauproblematik und Züchtung der Obstfrüchte ununterbrochen seit fast sieben Jahrzehnten. Die Forschungstätigkeit betrifft praktisch alle Obstfrüchte, die auf dem Gebiet der Tschechischen Republik als Marktkultur gezüchtet werden. Im Rahmen der Lösung der Forschungsprojekte, die von verschiedenen Geldgebern (MZe NAZV, MŠMT, GAČR, MK, TAČR) unterstützt werden, schafft fast alle Ausgabentypen, die von der Ergebnisbewertungsmethodik einer Forschungsorganisation definiert und in den Informationsregister der Ergebnisse übergeben werden. Es handelt sich sowohl um Ergebnisse des Veröffentlichungscharakters als auch um anwendbare Ergebnisse. Die Forschungs- und Wissenschaftsmitarbeiter veröffentlichen die Forschungsergebnisse in rezensierten Impact-Zeitschriften, aber auch in anderen fachlichen und populären Zeitschriften. Seit 60 Jahren verlegt die Organisation die Zeitschrift Vědecké práce ovocnářské (Wissenschaftliche Obstbauarbeiten). Die Zeitschrift veröffentlicht die originalen wissenschaftlichen Arbeiten auf dem Gebiet des Obstbaus. Sie ist eine rezensierte Zeitschrift, eingetragen in der Liste der rezensierten Non-Impact-Zeitschriften (Periodiken), die in der Tschechischen Republik verlegt werden. Sie wird in CA B Abstracts/Horticultural Science Abstracts, Plant Breeding Abstracts, AGRIS zitiert.
Zu den erfolgreich vermarkten Ergebnissen gehören rechtlich geschützte Sorten, bis jetzt wurden fast 85 einzelner Obstsorten angemeldet und registriert, weitere Sorten gehen durch das Registrierungsverfahren durch. Eine Reihe von Sorten hat den Rechtschutz in der Tschechischen Republik und nachfolgend auch in der Europäischen Union bekommen. Besonders gibt es Interesse an Kirschsorten in der Welt, zwei Sorten haben das US Plant Patent bekommen. Weiter wurden in der VŠÚO Holovousy einige Ergebnisse auf dem Gebiet des Halbbetriebes und geprüfter Technologien für letzte fünfjährige Periode realisiert und verträglich an den Benutzer übergeben. Einen wichtigen Anteil des Ergebnistransfers der Forschung in die Praxis stellt die Züchtungsmethodik dar, die an professionelle Benutzer – professionelle Obstzüchter übergeben wird.

Geschäftsführer der Gesellschaft  
Dipl.-Ing. Tomáš Zmeškal
Dipl.-Ing. Jaroslav Vácha
 

Gesellschafter
Dipl.-Ing. Jan Blažek, CS c.
Dipl.-Ing. Josef Kosina, CS c.
Dipl.-Ing. Václav Ludvík
Dipl.-Ing. František Paprštein, CS
Jaroslav Muška
Dipl.-Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s. (AG)
 

Aufsichtsrat der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová

VSUO