Historie výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského začíná rokem 1951, kdy v rámci reorganizace Ovocnicko–vinařského ústavu v Praze a Ovocnického ústavu v Průhonicích byla jednotlivá zahradnická odvětví rozdělena do samostatných ústavů. Výzkumný ústav ovocnářský byl umístěn do historické budovy zámku v Holovousích, malé obci ve východních Čechách, která se nachází asi v polovině cesty mezi městy Jičínem a Hradec Králové. Pěstování ovoce bylo v této oblasti tradiční.
V místě budovy zámku bylo kdysi vladycké sídlo, později přebudované na tvrz, která patřila Holovouským z Holovous. Zámek měl celou řadu majitelů. Byli to například Karlíkové z Nežetic, rodina Smiřických, Leveneurových, Sosnovce z Vlkanova, Valdštejna a dalších, kteří původní tvrz přebudovali na zámek. Do současné podoby zámek zrekonstruovala rodina Malínských na začátku XX. století. V rámci restitucí nabyli zpět holovouský zámek původní vlastníci. Výzkumný ústav ovocnářský zde byl založen 1.3.1951 a od 1.1.1952 se stal jedním z ústavů Ministerstva zemědělství ČSR, v roce 1956 přešel pod přímé vedení Československé akademie zemědělských věd a v roce 1977 byl přičleněn jako samostatná hospodářská organizace k VHJ Sempra Praha. Byly k němu připojeny šlechtitelské stanice Těchobuzice, Velké Losiny a Velehrad.
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o. (dále jen VŠÚO) vznikl 11.6.1997 a je výzkumnou organizací podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje Je jediným výzkumným ústavem v ČR, zabývajícím se problematikou ovocnářského výzkumu většiny ovocných druhů mírného klimatického pásma. Ve své sedmdesátileté historii se věnuje převážně aplikovanému výzkumu a vývoji. V současné době pracoviště řeší projekty Ministerstva zemědělství, Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a Technologické agentury České republiky. Organizace se díky projektu Ovocnářský výzkumný institut (OVI) - reg č. projektu CZ.1.05/2.1.00/03.016 stala jedním z podpořených regionálních center aplikovaného výzkumu z OP VaVpI – Prioritní osa 2 – Regionální VaV centra.
VŠÚO v rámci „Národního programu konzervace a využití genofondu rostlin v ČR“ dlouhodobě uchovává a každoročně hodnotí v polních kolekcích genetických zdrojů více než 2300 odrůd významných ovocných druhů mírného klimatického pásma. Testuje duplicitní uchování pomocí biotechnologických metod v aktivně rostoucích in vitro kulturách a regeneraci po kryoprezervaci v kapalném dusíku. Již téměř sedmdesát let probíhá šlechtitelská činnost, která se v současnosti zaměřuje na třešně, jabloně, slivoně a meruňky. Společně se šlechtěním pak dochází k introdukci a testování perspektivních odrůd ze zahraničí k zabezpečení šlechtitelských programů vhodnými genotypy s cennými vlastnostmi.
Na mezinárodní úrovni je VŠÚO Holovousy aktivně zapojen do předních evropských a světových organizací:
V roce 2019 se v Praze konalo jednání mezinárodní konference XI.EUCARPIA Fruit Breeding and Genetics Symposium za účasti 150 šlechtitelů a genetiků z 29 zemí z celého světa. Na pracovním jednání v rámci této konference byl zvolen novým předsedou ovocnářské sekce společnosti EUCARPIA Ing. Jiří Sedlák, Ph.D. z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy s.r.o. více
Třešňové dny jsou pořádány ve spolupráci s Julius Kühn-Institut (JKI), Federal Research Centre for Cultivated Plants, Institute for Breeding Research on Fruit Crops z Německa, pravidelně se střídají v pořádání obě země. V roce 2020 je místo konání v Německu a VŠÚO je spolupořadatel. Tato akce se koná vždy koncem měsíce června. více
VŠÚO má tři strategická partnerství, která mu pomáhají šířit odrůdy ovocných druhů. Tyto odrůdy, vyšlechtěné v Holovousích, jsou distribuovány do celého světa, ale hlavně do EU, USA a Austrálie.
Za důležitou část činnosti VŠÚO považujeme popularizaci vědy a výzkumu, tedy naší práce. Jednak organizujeme pro odbornou veřejnost různé semináře, polní dny a konference např. tradiční OVOCNÁŘSKÉ DNY, Seminář pro pěstitele nebo polní dny. Pro širokou veřejnost pak zajišťujeme Zimní a Jarní degustaci jablek, Den otevřených dveří, exkurze a výstavy. Spolupořádáme Slavnosti Holovouských malináčů. Tato slavnost se stala velmi populární a vyhledávanou akcí. Každoročně se zúčastňujeme akce Noc vědců v Národním zemědělském muzeu v Praze. Zde formou výstavy, ochutnávek ovoce i produktů předvádíme naši práci a naše výsledky. více
Probíhá jednak s vysokými školami a univerzitami: Mendelova Univerzita v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Výzkumná laboratoř III. Interní gerontometabolické kliniky, Univerzita Palackého v Olomouci, Univerzita Hradec Králové. Ve spolupráci s těmito vědeckými pracovišti řešíme výzkumné projekty a poskytujeme stáže studentům. V rámci regionu spolupracujeme také se středními školami: Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice – střední škola a vyšší odborná škola, příspěvková organizace, Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové, Střední škola zahradnická Kopidlno, Střední odborná škola veterinární Hradec Králové. Žáci z těchto škol k nám chodí na praxe, exkurze a brigády. Tím se seznamují s problematikou ovocnářství, chodem výrobního podniku a vědecké instituce. více
VŠÚO se účastní na národních výstavách Země živitelka, Zahrada Čech, Hortikomplex. Tyto výstavy jsou největší a nejvýznamnější pro ovocnáře a zemědělce v ČR.
V regionu se účastníme Dne zemědělství v Hradci Králové, Zemědělského dne v Sověticích, Královéhradeckých krajských dožínek a celé řady zahrádkářských výstav.
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová