Publikováno: 2024-03-15
V úterý 12. března proběhl v jednacím sále ve VÝZKUMNÉM A ŠLECHTITELSKÉM ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉM HOLOVOUSY seminář pro ovocnáře zajišťovaný spolkem Biosad.
Ačkoliv byl seminář zaměřen především na ochranu ovocných výsadeb proti patogenům a škůdcům, účastníkům semináře byly nabídnuty další zajímavé prezentace. V úvodu Ing. Roman Chaloupka představil možnosti využití nových genomických technik (NGT) ve šlechtění ovocných druhů dle návrhu Evropské komise. Výskyt virů a fytoplazem v ovocných výsadbách v ČR a možnosti jejich testování prezentovala Mgr. Lucie Valentová Ph.D. S přípravky firmy Antantica Agricola použitelné v ekologickém ovocnářství seznámil účastníky semináře Ing. Josef Balda. V dalších prezentacích byly představeny výsledky projektu NAZV řešený ve VŠÚO Holovousy. Vlivu managementu sadů na výskyt pavouků regulujících meru hrušňovou představil prof. Stano Pekár. Má lokalita pěstování a podnože vliv na obsahy antioxidačních látek v jablkách? Na tuto otázku odpovídala RNDr. Aneta Bílková Ph.D. Využití podpůrných signalizačních programů pro aplikace přípravků seznámil Ing. Radek Vávra Ph.D.
Seminář byl doprovázen bohatou diskusí ovocnářů a přednášejících. Účastníci si odnesli spoustu užitečných poznatků a podnětů.
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová