Publikováno: 2021-04-28
V roce 2021 byl zdárně ukončen dvouletý projekt č. TJ02000066 s názvem „Výzkum laboratorní metody pro predikci tolerance ovocných plodin na sucho“ financovaný Technologickou agenturou České republiky (programem ZÉTA). Projekt byl řešen ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové a cílem projektu bylo nalézt rychlou a jednoduchou metodu, která by v laboratorních podmínkách dokázala předpovědět míru odolnosti ovocných druhů k suchu. Výzkum byl zaměřen na odrůdy jabloně a třešně, které byli převedeny do in vitro kultur.
V roce 2020 byl v rámci projektu organizován workshop, na kterém se mohli účastníci dovědět více o reakcích rostlin na sucho a o laboratorních metodách, pomocí kterých lze predikovat odolnost jednotlivých odrůd k suchu. Dalším výstupem projektu byla publikace s názvem „Physiological Responses of Apple and Cherry In Vitro Culture under Different Levels of Drought Stress“ (https://www.mdpi.com/2073-4395/10/11/1689), která seznamuje odbornou veřejnost s dosaženými výsledky. Zároveň také vyšla ucelená Certifikovaná metodika odolnosti ovocných plodin k suchu v in vitro podmínkách, která přehledně shrnuje použité metody a případným zájemcům poskytuje návod k zavedení těchto metod do své praxe (https://www.vsuo.cz/cs/vzdelani-a-poradenstvi/knihovna/metodiky-odborne-publikace-a-sw).
V závěru projektu byly na základě všech dosažených výsledků získaných z měření morfologických, fyziologických a biochemických parametrů určeny odrůdy potenciálně odolné vůči stresu ze sucha. Jako kritérium bylo zvoleno vícero parametrů souběžně. Z morfologických parametrů to byl co nejnižší pokles obsahu vody v rostlinách se současným nízkým poklesem listové plochy. V rámci biochemických parametrů je to nízký nárůst obsahu reaktivních forem kyslíku se současným vysokým antioxidační potenciálem rostliny, akumulace osmolytik (cukrů a prolinu) a nízkou koncentrací kyseliny abscisové.
Pořadí ovocných odrůd v toleranci ke stresu suchem bylo na základě všech dat stanoveno následovně: odrůdy jabloní ‘Malinové holovouské‘ > ‘Car Alexander‘ >‘Rubinstep‘ ≥ ‘Fragrance‘> ‘Idared‘
odrůdy třešní ‘Napoleonova‘ > ‘P-HL-C‘ > ‘Regina‘ > ‘Kaštánka‘ ≥‘Sunburst‘
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová