Publikováno: 2019-12-01
VÝZKUMNÝ A ŠLECHTITELSKÝ ÚSTAV OVOCNÁŘSKÝ HOLOVOUSY s.r.o. vydal v těchto dnech novou knihu s názvem Šlechtění ovoce v Holovousích, autor Lubor Zelený a kolektiv.Kniha shrnuje šlechtitelskou činnost VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉHO HOLOVOUSY a její výsledky v podobě vyšlechtěných odrůd ovocných druhů do roku 2019. Jsou zde uvedeny dřívější i současné používané metody vedoucí k nalezení nové odrůdy. Tyto metody zahrnují selekci v juvenilních fázích vývoje semenáčů, polní selekci i postupné zapojení a využívání molekulárně asistované selekce hybridních semenáčů. Z doprovodných selekčních mechanismů nabývá stále více na významu vhodnost k dlouhodobému skladování, obsah zdraví prospěšných látek i zpracovatelské charakteristiky ovoce.
Jedná se tedy o ucelenou monografii o šlechtění jádrovin a peckovin s popisem 97 odrůd původem z Holovous. Šlechtitelská činnost pokračuje nadále a ve Státní odrůdové zkušebně se nachází několik dalších novošlechtění v registračním řízení.
Všechny odrůdy popsané v knize jsou zároveň uchovávány a jejich rozmnožovací materiál je udržován pro další množení. Odrůdy jsou nabízeny školkařům a ovocnářům v ČR, EU i mimo EU. Cílem je vyšlechtit odrůdy pro využití pěstitelskou praxí na co možná největším území. Významná jsou tedy z hlediska budoucího rozšíření odrůd strategická partnerství dohodnutá v EU a v USA. Kniha vyšla za podpory Ministerstva zemědělství ČR při České technologické platformě pro zemědělství. Za tuto vydařenou publikaci děkujeme všem, kteří se na jejím vzniku podíleli.
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová