Publikováno: 2020-07-02
Víte, co tato věta představuje?
„Med jak má být“ je ochranná značka, kterou mohou používat včelaři, kteří svůj med nechají přezkoušet v laboratoři Výzkumného ústavu včelařského v Dolu a splní zadaná kritéria. Hodnotí se především kvalita medu. Některé parametry kvality se dají změřit, některé ne. Zralost medu se vyznačuje nízkým obsahem vody. Med nemá být přehřátý, aby neutrpěly citlivé komponenty v něm obsažené. Správné postupy skladování a případného ztekucování medu jsou zřejmé z nízkého obsahu HMF (hydroxymethylfurfural, vzniká zahříváním cukru v kyselém prostředí). Med nesmí obsahovat žádné cizí příměsi, ani řepný cukr nebo zbytky krmných, často škrobových sirupů. Kromě rozborů na základní chemické parametry podle vyhlášky o potravinách č. 76/2003 Sb. se zjišťuje, zda med neobsahuje nežádoucí zbytky krmení (škrob) nebo přísady (karamel). Tyto parametry se měří laboratorními technikami. Laboratorní protokol.
Pokud med vyhovuje všem kritériím, na sklenici s medem je nalepena pečeť s textem ochranné známky „Med jak má být s pečetí VÚVč Dol ®“ a jednoznačným číslem.
Tuto ochrannou značku získal i med z VŠÚO Holovousy a my můžeme spotřebiteli nabídnout kvalitní český med, u kterého je známý producent i lokalita vzniku a ochranná známka „Med jak má být“ je zárukou nejvyšší kvality.
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová