Publikováno: 2021-02-02
Přestože mrzne až praští, práce v sadech se nezastavily, ba naopak. Tak jako každý rok je období prvních měsíců v roce věnováno řezu ovocných dřevin. Pokud nejsou teploty nižší než -5 °C, provádí se řez jádrovin. Nejdříve jsou prořezávány jabloně a až později v předjaří hrušně, což umožňuje lépe zohledňovat přítomnost květních pupenů a vlastní cíle řezu hrušní. Zpravidla se začíná mladšími výsadbami, případně odrůdami, které mají nižší růst a vyšší plodnost. Koncem zimy a v předjaří se pak pokračuje v bujnějších odrůdách. V současnosti je v sadech VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉHO HOLOVOUSY ořezána zhruba 1/3 ošetřovaných ploch jádrovin. Po ukončení řezu jádrovin bude se pokračovat v řezu slivoní, třešní a meruněk.
Company executives
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová