ROZŠIŘUJEME SORTIMENT NAŠÍ PRODEJNY


ROZŠIŘUJEME SORTIMENT NAŠÍ PRODEJNY

Publikováno: 2021-02-03


V roce 2020 byl rozšířen prodejní prostor naší prodejny v areálu VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉHO V HOLOVOUSÍCH. Zároveň došlo i k rozšíření sortimentu prodávaného zboží. Snaha je prodávat kromě našeho ovoce i produkty vyrobené z ovoce.
V současné době se prodávají z našich výpěstkůjablka odrůd Golden Delicious, Jonagold Marnica, Angold, Jonaprince, Topaz, Blaník a hrušky odrůdy Lucasova.
Z produktů z ovoce prodávámeovocné mošty, ovocné pyré, ovocné nektary, šťávy a sirupy, ovocné pálenky, jablečné cidery, horké maliny a horké borůvky, pektinové bonbony a ovocné čaje, med a výrobky z medu např. med květový, medovina, višňovo– medový likér, plody v medu – zázvor, pomeranč, rakytník a brusinka v medu.
Mezi novinky patří sušené plody a ořechy:
banán, jablka, hrušky, švestky, višně, meruňky, červená řepa, brusinky, rozinky, chia semínka, dýňové semínko, kokos, mák, arašídy, mandle.

Velkou novinkou je tzv.lyozilizované ovoce - jablko, hruška, švestka a další ovoce.
Proces lyofilizace spočívá v tom, že se ovoce nejprve zamrazí při teplotě mínus 80 °C. Lyofilizované ovoce je tak de facto ovoce sušené mrazem. Teprve po zmrazení jeho cesta směřuje do sušičky, kde se voda v ovoci mění díky nižšímu tlaku na páru. První sušení probíhá ve vakuu, kde se odstraní na 95 % vody. Druhé sušení již probíhá za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Tento postup zabezpečuje, že se ovoce příliš nemění jak po tvarové, tak i po chuťové stránce. Výsledkem je sušené ovoce, které je zdrojem téměř stejných nutričních hodnot, které získáváme i prostřednictvím čerstvého ovoce. Sušení mrazem tak na rozdíl od klasicky sušeného ovoce pomáhá zachovat strukturu a tvar ovoce, jeho přirozenou barvu, chuť a aroma a v neposlední řadě nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky.
Jemné pečivo je poslední novinkou v sortimentu. Tyto výrobky nám dodává Škvrnovo pekařství s.r.o. Hořice, které je nositelem značky REGIONÁLNÍ PRODUKT. A co vám můžeme nabídnout?
Linecké a třené pečivo, ořechové rohlíčky, kakaové věnečky… Tak ochutnejte!

Basic information about VŠÚO


RESEARCH AND BREEDING FRUIT INSTITUTE HOLOVOUSY s.r.o. has been engaged in research of fruit growing and the breeding of fruit crops continuously for almost seven decades. The research activity of the institute includes practically all fruit crops that are grown on the territory of the Czech Republic as market cultures. As part of the solution of research projects supported by various providers (MZe/ NAZV, MŠMT, GAČR, MK, TAČR), it creates almost all types of outputs defined by the Research Organizations' Results Evaluation Methodologies and submitted to the Register of Results Information. These are both results of a publishing nature and applied results. Researchers and scientists publish research results in impacted, peer-reviewed, as well as in other professional and popular journals. The organization has been publishing Scientific Work on Fruit Growing for 60 years. The journal publishes original scientific works from the fruit growing industry. It is a peer-reviewed journal included in the List of peer-reviewed non-impact journals (periodicals) published in the Czech Republic. It is cited in CA B Abstracts/Horticultural Science Abstracts, Plant Breeding Abstracts, AGRIS. The successfully commercialized results include legally protected varieties, so far almost 85 varieties of individual fruit species have been entered and registered, other varieties are still undergoing the registration process. A number of varieties were granted a protection of rights in the Czech Republic and subsequently in the European Union. In particular, there is a great interest in cherry varieties in the world, two varieties have been granted a US Plant Patent. Furthermore, several results in the field of pilot plant and verified technologies were realized and contractually handed over to the user in VŠÚO Holovousy in the last five-year period. An important component of the transfer of research results into practice are growing methodologies, which are passed on to users - professionals - professional fruit growers

Company executives  
Ing. Tomáš Zmeškal
Ing. Jaroslav Vácha
 

Companions
Ing. Jan Blažek, CS c.
Ing. Josef Kosina, CS c.
Ing. Václav Ludvík
Ing. František Paprštein, CS c.
Jaroslav Muška
Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s.
 

Company Supervisory Board
Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová

VSUO