ROZŠIŘUJEME SORTIMENT NAŠÍ PRODEJNY


ROZŠIŘUJEME SORTIMENT NAŠÍ PRODEJNY

Publikováno: 03.02.2021


V roce 2020 byl rozšířen prodejní prostor naší prodejny v areálu VÝZKUMNÉHO A ŠLECHTITELSKÉHO ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉHO V HOLOVOUSÍCH. Zároveň došlo i k rozšíření sortimentu prodávaného zboží. Snaha je prodávat kromě našeho ovoce i produkty vyrobené z ovoce.
V současné době se prodávají z našich výpěstkůjablka odrůd Golden Delicious, Jonagold Marnica, Angold, Jonaprince, Topaz, Blaník a hrušky odrůdy Lucasova.
Z produktů z ovoce prodávámeovocné mošty, ovocné pyré, ovocné nektary, šťávy a sirupy, ovocné pálenky, jablečné cidery, horké maliny a horké borůvky, pektinové bonbony a ovocné čaje, med a výrobky z medu např. med květový, medovina, višňovo– medový likér, plody v medu – zázvor, pomeranč, rakytník a brusinka v medu.
Mezi novinky patří sušené plody a ořechy:
banán, jablka, hrušky, švestky, višně, meruňky, červená řepa, brusinky, rozinky, chia semínka, dýňové semínko, kokos, mák, arašídy, mandle.

Velkou novinkou je tzv.lyozilizované ovoce - jablko, hruška, švestka a další ovoce.
Proces lyofilizace spočívá v tom, že se ovoce nejprve zamrazí při teplotě mínus 80 °C. Lyofilizované ovoce je tak de facto ovoce sušené mrazem. Teprve po zmrazení jeho cesta směřuje do sušičky, kde se voda v ovoci mění díky nižšímu tlaku na páru. První sušení probíhá ve vakuu, kde se odstraní na 95 % vody. Druhé sušení již probíhá za postupného zvyšování teploty a snižování vakua. Tento postup zabezpečuje, že se ovoce příliš nemění jak po tvarové, tak i po chuťové stránce. Výsledkem je sušené ovoce, které je zdrojem téměř stejných nutričních hodnot, které získáváme i prostřednictvím čerstvého ovoce. Sušení mrazem tak na rozdíl od klasicky sušeného ovoce pomáhá zachovat strukturu a tvar ovoce, jeho přirozenou barvu, chuť a aroma a v neposlední řadě nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky.
Jemné pečivo je poslední novinkou v sortimentu. Tyto výrobky nám dodává Škvrnovo pekařství s.r.o. Hořice, které je nositelem značky REGIONÁLNÍ PRODUKT. A co vám můžeme nabídnout?
Linecké a třené pečivo, ořechové rohlíčky, kakaové věnečky… Tak ochutnejte!

Grundlegende Informationen zu VŠÚO


OBSTFORSCHUNGS - UND ZÜCHTUNGSANSTALT HOLOVOUSY s.r.o. (G.m.b.H.) beschäftigt sich mit der Forschung der Obstbauproblematik und Züchtung der Obstfrüchte ununterbrochen seit fast sieben Jahrzehnten. Die Forschungstätigkeit betrifft praktisch alle Obstfrüchte, die auf dem Gebiet der Tschechischen Republik als Marktkultur gezüchtet werden. Im Rahmen der Lösung der Forschungsprojekte, die von verschiedenen Geldgebern (MZe NAZV, MŠMT, GAČR, MK, TAČR) unterstützt werden, schafft fast alle Ausgabentypen, die von der Ergebnisbewertungsmethodik einer Forschungsorganisation definiert und in den Informationsregister der Ergebnisse übergeben werden. Es handelt sich sowohl um Ergebnisse des Veröffentlichungscharakters als auch um anwendbare Ergebnisse. Die Forschungs- und Wissenschaftsmitarbeiter veröffentlichen die Forschungsergebnisse in rezensierten Impact-Zeitschriften, aber auch in anderen fachlichen und populären Zeitschriften. Seit 60 Jahren verlegt die Organisation die Zeitschrift Vědecké práce ovocnářské (Wissenschaftliche Obstbauarbeiten). Die Zeitschrift veröffentlicht die originalen wissenschaftlichen Arbeiten auf dem Gebiet des Obstbaus. Sie ist eine rezensierte Zeitschrift, eingetragen in der Liste der rezensierten Non-Impact-Zeitschriften (Periodiken), die in der Tschechischen Republik verlegt werden. Sie wird in CA B Abstracts/Horticultural Science Abstracts, Plant Breeding Abstracts, AGRIS zitiert.
Zu den erfolgreich vermarkten Ergebnissen gehören rechtlich geschützte Sorten, bis jetzt wurden fast 85 einzelner Obstsorten angemeldet und registriert, weitere Sorten gehen durch das Registrierungsverfahren durch. Eine Reihe von Sorten hat den Rechtschutz in der Tschechischen Republik und nachfolgend auch in der Europäischen Union bekommen. Besonders gibt es Interesse an Kirschsorten in der Welt, zwei Sorten haben das US Plant Patent bekommen. Weiter wurden in der VŠÚO Holovousy einige Ergebnisse auf dem Gebiet des Halbbetriebes und geprüfter Technologien für letzte fünfjährige Periode realisiert und verträglich an den Benutzer übergeben. Einen wichtigen Anteil des Ergebnistransfers der Forschung in die Praxis stellt die Züchtungsmethodik dar, die an professionelle Benutzer – professionelle Obstzüchter übergeben wird.

Geschäftsführer der Gesellschaft  
Dipl.-Ing. Tomáš Zmeškal
Dipl.-Ing. Jaroslav Vácha
 

Gesellschafter
Dipl.-Ing. Jan Blažek, CS c.
Dipl.-Ing. Josef Kosina, CS c.
Dipl.-Ing. Václav Ludvík
Dipl.-Ing. František Paprštein, CS
Jaroslav Muška
Dipl.-Ing. Radoslav Potůček
SEMPRA PRAHA a.s. (AG)
 

Aufsichtsrat der Gesellschaft
Dipl.-Ing. Josef Kosina
Mgr. Vladimír Samek
Mgr. Hana Vránová

VSUO